Bike Sweden

Bike Sweden erbjuder cykelupplevelser och vill bli störst i Sverige.
Skibar-systemet är ett av verktygen för att nå dit.
– Man behöver ett system som hjälper till, säger Erik Svedin, grundare och vd.

Bike Sweden hyr ut cyklar till turister och företag som är på tillfälliga besök i Stockholm. Man erbjuder såväl racercyklar och mountainbikes som standardcyklar. Högsäsongen pågår från maj till augusti och det har varit full fart under sommaren.

– Vi arbetar med fyra olika delar inom cykelturism: uthyrning, event, resor och guidning, säger Erik Svedin, grundare och vd.

Idén kom när Erik Svedin jobbade som cykelguide i Portugal. Han såg möjligheten att göra samma sak i Stockholm – och så blev det.

– Efterfrågan är bra och den ökar hela tiden. Det är en enorm marknad, säger Erik Svedin.

För att underlätta företagets expansion så valde Bike Sweden att börja använda Skibar-systemet.

– Vi har 15 olika storlekar på cyklar och 7 olika modeller. Det blir för mycket att hålla koll på. Det går inte ens att hålla reda på i Excel-format – man behöver ett system som hjälper till.

”Glada att få ha med Skibar som en samarbetspartner”

Mot bakgrund av detta så installerades nyligen Skibar-systemet hos Bike Sweden.

– Installationen gick bra. Det var snabbt och enkelt. Skibar har varit snabba, effektiva och tillmötesgående i kontakten med oss.

– Vi är glada att få ha med Skibar som en samarbetspartner. Vår andra samarbetspartner är Monark och Cycleurope med Salvatore Grimaldi i spetsen, säger Erik Svedin.

Tanken är att Skibar-systemet ska samla all information som Bike Sweden har om sina cyklar.

– Det är jätteviktigt att ha koll på tillgången och efterfrågan på bokningar för att veta att gästerna har sina cyklar när de behöver dem. Vi får god koll på när och var service är gjord, hur gamla cyklarna är, försäkringsinformation och priser.

Hur mycket betyder Skibar-systemet för er verksamhet?

– Det är nog ovärderligt när man vill växa. Det går att hålla koll på 50-60 cyklar, men allt utöver det går inte utan ett bra system. Sedan handlar det om att få ner våra personalkostnader och förenkla uthyrningen. Det ska gå snabbare genom att man kan ta hand om fler gäster. Tanken är också att kunderna ska hitta oss och betala online.

I framtiden vill Erik Svedin att företaget ska finnas på fler platser som lämpar sig bra för cykelturism. Erik Svedin skulle exempelvis vilja erbjuda cykelturism på Kategattleden som är under konstruktion mellan Göteborg och Helsingborg.

– Vi håller på att bygga ett koncept som ska fungera över resten av Sverige. Vi valde en svensk partner för att vi behöver vara med och utveckla systemet, dels för anpassning till cykling men även för att systemet ska fungera när vi expanderar till andra platser än Stockholm.

FAKTA / Erik Svedin
Befattning: Grundare av och vd för Bike Sweden
Familj: Sambo och tre barn (två egna och ett bonusbarn)
Bor: Uttran
Fritidsintressen: Familjen